01_CIAT AWARD SUBMISSION 2015_Page_1_small

    02_CIAT AWARD SUBMISSION 2015_Page_2_small

    03_CIAT AWARD SUBMISSION 2015_Page_3_small

    04_CIAT AWARD SUBMISSION 2015_Page_4_smallScott Sutherland School of Architecture + Built Environment
    CIAT Outstanding Student 2015
    Course Leader
    Jonathan Scott
    Scott Crighton

    [/one_half]

    Scott Crighton’s work in his final year has been excellent and innovative. His main studio project work has developed all that he has learnt over four years into a concise and eloquent design. The focus of the project is to test a student’s critical thinking and analytical skills – in this case through a ferry terminal for a new harbour in Aberdeen.

    The project harnesses modern and innovative construction techniques and combines them with efficient environmental technologies in order to create a living building that responds and will continually adapt to the ever changing harsh coastal climate. The traditional gridshell has been developed and pushed to create a tensile structure which comprises of a mixture of unique node connections and steel members to distribute loads evenly. Each prefabricated steel node connection has a 4-way connection to bolt the 400mm diameter steel hollow members to. Each node connection is then encased with a prefabricated node housing, which is welded in two parts to both sides of the node connection. This encases the node connection and creates the desired seamless aesthetic. Certain nodes also incorporate a recessed light enclosure which is bolted to the node connection before a custom prefabricated node housing, with cut out for recessed light enclosure and LED downlight fixture, is attached. The internal trees rise up through the floor plates which creates a unique ‘treetop terrace’ environment unlike any other within the city of Aberdeen. These holes in the floor plates, which house the internal trees, also allow natural light to filter all the way down from the ETFE roof into the centre of the building which would otherwise receive no natural or borrowed light. As the gridshell roof structure is entirely independent of the internal floors and columns, this allows for internal structural changes in the future as the buildings needs and passenger numbers change, without compromising the overall roof structure.